Hormonforstyrrende stoffer

Forstyrrende stoffer

Vi hører og læser mere og mere om, hormonforstyrrende stoffer eller hormonforstyrrende kemikalier. Dette er de samlede betegnelser for de mange forskellige syntetiske kemikalier, såsom phthalater, parabener og bisphenoler, der findes i en lang række produkter som pesticider, maling, plast, husholdningsprodukter og kosmetik. Videnskaben har bevist, at disse stoffer påvirker din krop da de opfører sig som hormoner, eller decideret blokerer for virkningen af dine naturlige hormoner.
Dette kan medføre, at dit hormonelle system bliver forstyrret, med potentielt skadelige virkninger på nervesystemet og immunforsvaret. Følgevirkninger kan være fertilitet, fedme, diabetes, bryst- og prostatakræft og mange andre sygdomme.
Da hormonforstyrrende stoffer bl.a. findes i produkter til personlig pleje, får vi hos Weleda ofte spørgsmål om dette emne. I denne artikel, vil vi prøve at besvare disse spørgsmål.

Hvad er de væsentligste hormonforstyrrende stoffer i kosmetik?

De vigtigste kemikalier i kosmetik som i dag betragtes som hormonforstyrrende stoffer, kan opdeles i tre grupper: phthalater, parabener og UV-filtre. I nogle tilfælde kan du genkende dem på ingredienslisten af de produkter du køber, eller måske allerede har i dit hjem. Tjek altid ingredienslisten inden køb, og gør det også gerne med de produkter du allerede har stående!

1. Phthalater

Phthalater tilsættes ofte til plast for at gøre den mere fleksibel (deraf udtrykket "blødgørende”).

De forstyrrer hormonsystemet og er potentielle kræftfremkaldende stoffer. De forekommer i mange forskellige produkter, såsom emballage til fødevarer, plasticlegetøj og maling. Phthalater i produkter til personlig pleje anvendes ofte som en stabilisator for syntetiske parfumer. Desværre er det ikke forpligtende at nævne dem på ingredienslisten, fordi parfume betragtes som en "proprietær" ingrediens.

2. Parabenen

Parabener er konserveringsmidler, der sikrer at et hudplejeprodukt kan opbevares længere uden struktur og / eller farveskift. Videnskaben har forbundet parabener med en øget risiko for brystkræft.

Desuden er det nu blevet bevist, at methylparaben kan føre til accelereret ældning af huden, hududslæt og allergier. På INCI-listen er parabener genkendelige under betegnelsen "paraben", efterfulgt af methyl, ethyl, propyl og butyl.

 

3. UV-filters

Syntetiske UV-filtre, såsom benzophenon-3 (oxybenzone), 3-benzyliden camphor, 4 methylbenzyliden kamfer (4-MBC), 4,4-Dihydoxybenzofenon, benzofeno og ethylhexyl har hormonforstyrrende effekter.

Andre ingredienser, der bedst undgås ...

Hvis du vil gøre en indsats og "skærme" for flest mulige hormonforstyrrende stoffer, er det godt at være opmærksom på andre ingredienser, som kan irritere eller forårsage allergiske reaktioner i huden.
De vigtigste stoffer er methylisothiazolinon, sulfater og kunstige parfumer samt mineralolier. (Også kaldet mineral Oil, Paraffin Oil, Paraffinum Liquidum, Petrolatum, Vaselin).

1. Mineralske olier og olieprodukter

Mineralske olier findes hovedsageligt i lotion og cremer. Mineralolier er ikke ideelle bæresubstanser i daglige cremer, fordi de ikke har nogen aktivt plejende effekt. De lægger sig som et lag på huden. I høje koncentrationer kan dette stoppe talgkanalerne og give hudirritation, allergi og bumser. Specielt hos dem med fedtet eller uren hud.

 

Mineralolier kan også hindre aktive ingredienser i at trække ind i huden. På ingredienslisten kan du genkende mineralolier og olieprodukter som: vaseline, paraffin-liquidum, paraffin-subliquidum carnauba microcristallina (hjerte-paraffin), mikrokrystallinsk voks, mineralolie, ozokerit, ceresin, C 11-12 eller C 13 -14 Iso paraffin.

2. Methylisothiazolinone (MI) 

Anvendes som et alternativ til parabener, ofte i kombination med methylchloroisothiazolinone (MCI). Kombinationen af disse to midler synes at fremkalde kontaktallergi. Methylchloroisothiazolinone/methylisothiazolinone som også kaldes kathon eller MCI/MI er en af de hyppigste årsager til konserveringsmiddelallergi.

 

3. Sulfater

Disse stoffer giver en opskummende og affedtende virkning af produkter som shampoo, ansigtssæbe eller shower gel. Ulempen er, at de udover sebum og snavs, også let fjerner hudens egne naturlige olier. Som et resultat heraf kan barrierefunktion af huden blive nedbrudt, med irritation og udtørring som følge heraf. De vigtigste syntetiske sulfater, der kan findes på ingredienslisten er ammoniumlaurylsulfat, ammoniumlaurethsulfat, natriumlaurylsulfat, natriumlaurethsulfat, natriumsulfat Myreth, TEA-laurylsulfat og TEA Laureth Sulfate.

 

4. Kunstmatige parfums

Disse duftstoffer anvendes, fordi de er væsentlig billigere end naturlige parfumer. Men de kan forårsage allergiske reaktioner såsom udslæt og irritationer. Kunstige duftstoffer finder du ofte indskrevet på listen over ingredienser som: parfum, perfume, parfummix, fragrance, peru balsem of balsam peru. Desværre kræves det at udtrykket parfume også anvendes i naturlig kosmetik, trods der kun bruges naturlige æteriske olier til duft.

Hvad med produkterne fra Weleda?

Hos Weleda, mener vi, at kun naturen kan tilbyde os det bedste til at pleje huden og holde det i balance. Mennesket selv er et stykke natur, så hvorfor ikke bare holde fast der?
Siden vores start i 1921 har vi lavet plejeprodukter baseret på ingredienser fra 100% naturlig oprindelse. Dette garanterer vi gennem NATRUE certificeringen. Dette er den strengeste internationale certificering for naturkosmetik, og i øjeblikket det eneste mærke, der garanterer, at et produkt kun indeholder naturlige ingredienser. Helt fri for syntetisk parfume, farvestoffer, konserveringsmidler, silikoner, ingredienser af mineralsk oprindelse eller genetisk modificerede ingredienser.
Alle vores ingredienser er udvalgt på grundlag af deres specifikke resultater og mildhed på huden og består af rene vegetabilske olier, kraftfulde planteekstrakter og naturlige æteriske olier. Hvert produkt er dermatologisk testet både for effekt og tålelighed.

I tabellen nedenfor kan du se, hvilke alternativer vi bruger frem for de tidligere nævnte syntetiske.

Syntetisk stof Funktion Naturlig variant brugt af Weleda
Phthalater Stabilisator for syntetiske parfumer Naturlig variant brugt af Weleda
Kunstig parfume Duft komponent Naturlig variant brugt af Weleda
Parabener Konserveringsmiddel Naturlige æteriske olier samt økologisk alkohol fra korn
Methylchloroisothiazolinone Konserveringsmiddel Naturlige æteriske olier samt økologisk alkohol fra korn
Sulfater Vaskemiddel Naturlige tensider fra kokos og Sukker.
UV-filtre Beskyttelse mod UV-Stråler Weleda har endnu ikke solcreme i Sortimentet.