Siden 1921

Weleda – en virksomhed inspireret af antroposofi.

Det hele begyndte med et sygehus og et farmaceutisk laboratorium – grundlagt af en hollandsk læge, en østrigsk filosof og en kemiker og farmaceut fra München. Nu er det blevet til verdens førende producent af holistisk, naturlig, økologisk kosmetik og lægemidler til antroposofisk terapi. Vores motto 'i harmoni med naturen og mennesket' er mere end bare et slogan – det er et ægte system af indsigt, som er blevet anvendt siden virksomhedens grundlæggelse.

Hvordan det begyndte

Omkring 1920 satte tre intellektuelle og åndelige pionerer sig for at konkretisere nogle nye ideer, der fandtes i udlandet, i form af retningslinjer for antropologisk pædagogik og forskningsaktivitet. I 1921 åbnede Dr. Ita Wegman (1876-1943) sit Klinisch-Therapeutisches Institut i Arlesheim i Schweiz, et sygehus, der benyttede antroposofisk medicin til syge patienter. Den wienerfødte kemiker Oskar Schmiedel (1887-1959) havde allerede arbejdet sammen med Dr. Wegman og Rudolf Steiner (1861-1925) efter at have læst kemi på Münchens universitet. Han arbejdede netop sammen med Dr. Wegman om at producere det første misteltenpræparat til behandling mod kræft, og som stadigt er i brug den dag i dag.  

De første produkter af en revolutionerende idé

1920 - 1923

Disse tre pionerer udviklede deres første farmaceutiske produkter ved at anvende et koncept, som har været med til at forme Weledas produktfilosofi til i dag – medicin skal give afgørende stimulus til kroppens egen helbredende kræfter. Den revolutionerende ide foregreb, hvad forskning i alternativ medicin beviser i dag: Helbredelse kan ske med holistisk, formulerede, farmaceutiske produkter, der stimulerer kroppen til at helbrede sig selv.

I 1920 grundlagde Steiner og Wegman Futurum AG i Arlesheim, Schweiz og Der Kommende Tag AG i Stuttgart, Tyskland – et aktieselskab til udvikling af økonomiske og spirituelle værdier. Begge virksomheder havde farmaceutiske afdelinger, der blev drevet af kemikere, læger og farmaceuter. Målet for virksomhederne var at sikre økonomiske midler til at drive Freie Waldorfschule – også kendt som Steinerskolen – i Stuttgart og Freie Hochschule für Geisteswissenschaft i Dornach, Schweiz i lokalerne i Goetheanum – det arkitektonisk-dramatiske verdenscenter for den antroposofiske bevægelse og også centret for det Generelle antroposofiske Selskab.

En mand med en vision

Den åndelige og filosofiske grundlægger af Weleda.

Rudolf Steiner

Hun omsætte teori til praksis

En klarsynet kvinde med en stærk vision om at reformere i medicinsk behandling.

Ita Wegmann

Direktør for Weleda i 35 år

Initiativtager til produktion af antroposofiske lægemidler og hudpleje.

Oskar Schmiedel

En verdensomspændende forskningsmetode

Påvirker uddannelse, arkitektur, kunst og medicin blandt andre discipliner.

Antroposofien

Siden 1921

I 1921 overtog Futurum AG testlaboratoriet ved Goetheanum ledet af Dr. Oskar Schmiedel og sammenlagde det med det kemisk-farmaceutiske produktionslaboratorium ledet af farmaceut Ernst Heim. I august samme år flyttede virksomheden over i nye lokaler i nærheden af Arlesheim, og historien om nutiden Weleda AG kunne begynde. Fra da af lå hovedfokus på produktion af lægemiddelsprodukter og naturlig kosmetik med et holistisk syn på mennesker, samfund og natur. Inden for et år kom Weledas sortiment op på 120 forskellige produkter, og de to virksomheder fusionerede af økonomiske årsager til Internazionale Laboratorien und Klinisch-Therapeutisches Institut Arlesheim AG.

Indførelse af navnet 'Weleda'

1924 - 1933

I 1924 var der en stigende efterspørgsel på verdens plan efter medicinalprodukter og naturlig kosmetik, hvorfor flere datterselskaber til Weleda blev grundlagt. Den første blev etableret i Frankrig i 1924, derefter i 1925 kom Holland og Storbritannien, det følgende år Østrig og Tjekkoslovakiet, og USA tilsluttede sig familien i 1931.

I 1928 blev virksomhedsnavnet Weleda introduceret som en omfortolkning af navnet på den tyske helbreder og profet Veleda. Rudolf Steiner designede personligt logoet, som stadigt anvendes i dag. Det viser en stiliseret stav og en æskulapsnog – der symbolsk og mytologisk er forbundet med helbredelse. Et givende og modtagende symbol er tegnet rundt om staven, hvilket symboliserer Weledas medicinske og sociale tilgang.

Udvikling af klassiske produkter

Til sidst i årtiet havde Weleda tolv personer ansat på virksomhedens anlæg i Schwäbisch Gmünd. I det første årti var der blevet udviklet klassiske produkter, som stadig er populære hos Weledas kunder i dag. I vores katalog i dag og på vores webside kan man finde Rosemary Hair Oil (1922), Calcium Compound (1924), Birch Elixir (1924) Arnica Massage Oil (1926), Skin Food (1927) og Pine Bath Milk (1927).

I 1932 startede Weleda med at give sine kunder oplysninger i form af en rigtig publikation, der hed Weleda Nachrichten – i dag Weleda Magazine. Hvad der engang var forbudt under krigen, har nu et oplag, der når ud til en halv million mennesker.

1933 - 1976

Som en schweizisk virksomhed overlevede Weleda den Anden Verdenskrig forholdsvis uskadt. Produktsortimentet ekspanderede i 50'erne og 60'erne i løbet af en periode med økonomisk boom i Europa. Nye klassiske produkter dukker op, såsom Nursing Tea (1950), Sea Buckthorn Elixir (1955), Skin Tonic (1959), Shaving Cream (1960), Lavender Bath Milk (1961), Foot Balm (1962) og Chestnut Shampoo (1966). Med lanceringen af Calendula Baby Oil i 1960 blev grundlaget lagt for den succesfulde baby- og børneplejeserie baseret på biodynamisk dyrket morgenfrue. 

Weleda over hele verden

I 1952 blev Weleda Frankrig udvidet med et ny produktionsanlæg i St. Louis, Alsace. Yderligere internationale datterselskaber blev etableret i Italien (1953), New Zealand (1955), Sverige (1956), Brasilien (1959) og Argentina (1965).

En vigtig landvinding skete i 1976, da Weledas medarbejdere begyndte at arbejde på monografien over den tyske homøopatiske farmakopé. Siden da har Weleda været ansvarlig for oplysninger om næsten alle lægemidler på listen, der gennemgår mineralsk, varme- eller rytmisk behandling.

1977 - 2004

I 1992 var Weleda til stede i 30 lande med et kæmpe sortiment bestående af over 10.000 produkter. Folk blev mere og mere miljøbevidste, og behovet for naturkosmetik var voksende, hvilket førte til revidering af opskrifter på gamle produkter og udvikling af nye. Yderligere internationale datterselskab blev også grundlagt i 1990'erne og 2000'erne. Weleda Chile i 1992, Weleda Peru i 1993, Weleda Japan i 1999, Weleda Slovakiet i 2000 og Weleda Finland i 2004. 

Stadig en pioner

2006 - today

I 2006 åbnede Weleda Frankrig Espace Weleda, an oase af velvære med blandt andet eksklusive behandlings-spaer og -butikker.

I 2007 skabte Weleda og andre førende producenter af naturkosmetik NaTrue nonprofit-initiativet, som udstikker tydelige internationale retningslinjer for brugen af betegnelsen 'naturkosmetik' og sikrer forbrugerne gennemskuelighed ved at udstede NaTrue-certificering.

I 2011 fejrede Weleda 90 år med vækst og bæredygtighed. Vi er nu en af de meste velkendte leverandører af antroposofisk medicin og hovedleverandøren af naturlig kosmetik. I dag har Weleda omkring 2.000 fuldtids ansatte på verdens plan, hvoraf 70% er kvinder. Endvidere samarbejder Weleda med mange andre virksomheder og partnere inden for områder som forskning, detailhandel og høst af råmaterialer.

At gøre historie med vores arv

Weleda er i løbet af sin historie blevet ved med at udvikle sig takket være et teamwork af dedikerede mennesker rundt om i verden. Ved at udvikle andre nationale virksomheder er der opstået en anden slags globalisering – i mange lande, hvor virksomheden opererer i dag, har patienter, læger, apotekere taget initiativ til etablering ved at efterspørge antroposofiske medicinalprodukter og naturkosmetik.

Weleda har altid være tro mod sig selv, sine grundlæggere og sine værdier. Som et globalt brand og på det sociale, miljømæssige og økonomiske niveau har Weleda arbejdet efter de samme principper, siden det åbnede døren for helbredelse og kropspleje i 1921.

En sucess historie baseret på stærke principper

Siden vi blev etableret, har Weleda fulgt de mål, som udsprang fra grundlæggelsens principper. Vores produkter er beregnet til at støtte mennesker i deres personlige udvikling, i at bevare, fremme og genoprette deres sundhed og i deres bestræbelser på at opnå fysisk velvære og en afbalanceret livsstil.

Hvem vi er

Skønhed gennem balance i krop, sind og sjæl

Vores løfte er at bringe stimulation og inspiration til din krop, sind og sjæl. Samtidig støtter vi dig, når du udfolder din egen unikke vitalitet og opdager din indre balance.

Naturlig skønhed

Et integrativt system af medicin

Hos Weleda, stræber vi efter en holistisk tilgang i medicinsk terapi. Vi bygger vores viden og praksis på principperne om antroposofisk medicin, et system af medicin grundlagt af filosoffen Rudolf Steiner og lægen Ita Wegmann.

Holistisk sundhed

Forpligtet til de tre søjler af bæredygtighed

Vi stræber efter at gøre vores bedste for at støtte og fremme et tilfredstillende liv for alle. Ved at bygge en etisk økonomi der skaber værdi, snarere end mindske den.

Bæredygtighed