Sundhed

Vær obs. på vejret: 4 vejrforhold der udfordrer din hud

Huden er vores krops naturlige barriere, men på samme tid forbinder den os med vores omgivelser. Vores hud reagerer på hvad den møder udefra. Tør luft især, uanset om den er kold eller varm, kan reducere fugtindholdet i vores hud.

Visse vejrforhold udgør en særlig udfordring for vores hud:

Kulde

På den kolde årstid er vores hud ofte ekstra tør fordi vores sebum kirtler og svedkirtler er mindre aktive der. Det kan svække hudens barriere. I koldt vejr er den generelle luftfugtighed ofte lavere, hvilket gør at mere fugt fordamper fra huden end i de varmere måneder. Den konstante vekslen mellem meget kolde temperaturer udenfor og væsentligt varmere temperaturer i opvarmede rum kan irritere huden.

Varme

Vi sveder mere i varm, tør sommer luft, hvilket betyder huden hurtigere mister fugt. Sollys er gavnlig ved at stimulere dannelsen af ”lykke hormonet” serotonin såvel som vitamin D. Imidlertid så vil længerevarende solbadning varme huden, hvilket trækker fugt ud. Hvis der er en behagelig brise, lægger vi ofte ikke mærke til fugttabet i huden før senere når den begynder at trække sig sammen og føles stram.

Air Condition

Den tørre, kolde luft som air conditioners laver trækker fugt ud af huden så den bliver tør og hurtigere sart.

Vind og støv

Vind og støv kan også påvirke huden. Det inkluderer fint støv, der bliver transporteret af vinden. Forskellige hudtyper reagerer i forskelligt omfang. Nogle bliver tørre og ru som sandpapir. Afhængig af hvor ofte og hvor intenst huden er udsat for påvirkninger af vind og støv kan sliddet skade det yderste lag af epidermis og reducere fugtniveauet i huden.

Samlet set så spiller vores individuelle hud type, hvordan vi nærer vores hud indvendig fra og hvordan vi plejer vores hud udefra, en stor rolle i hvordan vejret påvirker vores hud.