Wild Rose

Dades Valley, Marokko
Map of Morocco - Wild Rose

Rosens tid

I løbet af blomstring sæsonen, er Marokkos Dadès Valley gennemtrængt af duften af de storslåede Damask roser. Deres frodige buske trives på det høje plateau kendt som Meseta, som ligger mellem Casablanca og Atlasbjergene. Dette er hvor Moustapha Chahboun høster og destillerer den dyrebare økologiske rosenolie, som vi bruger som en naturlig duft i mange af Weledas produkter.

Når Moustapha Chahboun stirrer op på himlen om morgenen og indser, at det bliver en varm dag, fylder han truget med vand for "Gud” og "Held". Hans to køer kommer ud bag en række af appelsintræer, og slentrer ned ad de græsklædte grønne stier og går forventningsfuldt i stå i nærheden. Det er nemlig tid til deres morgenbad. Moustapha gnider deres hals, og sprøjter vand på deres ryg og maver, og sprinkler deres bagsider indtil deres sorte og hvide skind glimter. Med tydelig tilfredshed, begynder køerne at vippe deres hovedet frem og tilbage og betragter ham med deres blide, sortbrune øjne.

På sin lille gård, har Moustapha en af de mest bemærkelsesværdige jorde i Marokko. I et flammende hav af pink, fylder Damask rosens blomster den varme luft med deres umiskendelige duft. Moustapha nikker med tilfredshed: "Jeg vil gerne bringe biodiversitet tilbage i vores liv og gøre naturen livlig igen.

Han satte sig for at skabe sit naturparadis for tre år siden. Det var ikke nogen let opgave i Meseta, det høje plateau mellem Casablanca og Atlasbjergene. Stilke af byg og hvede står i rækker og geledder i gyldne gule felter. Beliggende i et af Marokkos primære landbrugsområder, skiller Moustapha Chahbouns gård sig ud som en oase af grønt, i det monotone landskab nær landsbyen Guisser. Den er produktet af hårdt arbejde og en utraditionel tilgang.

Respekt for Flora og Fauna

Moustapha misser mod solen. Hans personlige udfordring er at væve de forskellige tråde af livet ind i ”stoffet” naturen, således at planter og dyr bliver integrerede dele af et enkelt økosystem. Han kommer på smarte måder at skabe skygge på, ligesom ved vin espalier. Hvad mere er, så planter han rosenhække for at beskytte mod vinden og bruger lavendel til at holde bladlusen under kontrol. "De eksisterer alle i harmoni, lige som det også burde være i vores liv som mennesker."

Påfuglen spiser giftige edderkopper, skorpioner og slanger; ænder og gæs lever af snegle; og hønsene hakker på små fluer, der lander på mynten for at udvinde dens saft. I mellemtiden holder køerne græsset på stierne korte og producere uhyrligt mængder naturlig gødning.

"Jeg vil gerne bringe biodiversitet tilbage i vores liv"

Moustapha Chahboun er en avler med en grøn sjæl. Godt garvet fra solen, Moustapha Chahboun har et ansigt af en tech-kyndig, en rigtig moderne outdoorsman. Han fungerer som direktør for firmaet ARD Guisser, som han ejer sammen med sin ældre bror Jamal. Virksomheden producerer den dyrebare Damask Rose æteriske olie og "Rose Absolute" ekstrakt, der låner deres elegante duft til mange af Weledas produkter. Lige ved siden af den store port til gården, bliver ekstrakterne fremstillet i seks store metal kar til huse i en aflang halvåben struktur.

Moustapha voksede op i midten af landet, på en oliven plantage nær kanten af et naturreservat. Senere studerede han biokemi i Casablanca og er gået sammen med sin bror Jamal i at destillere og sælge planteekstrakter. Men Marokko blev også indespærrende, konservativt og ufleksibelt for hans smag. Så i en alder af 33, emigrerede han til Massachusetts og fandt et job som biokemiker. "Jeg havde min frihed og et godt liv." 

"Jeg elsker at kigge efter mine planter og skabe noget enestående med dem."

I november 2011 ringede hans bror Jamal og bønfaldt ham om at vende hjem. Markedet for naturkosmetik og naturlig medicin bommede, deres fællesejede selskab voksede, og der var så meget at gøre, at Jamal ikke længere kunne klare det alene. Hvilket straks gav Mustapha anledning til eftertanke. 

Han havde et godt job, mange venner og hans kone Neide Gonçalves fra Brasilien. Men I de seneste år, havde han drømt om at skabe noget i naturen og bygge noget med sine egne hænder. Så I 2012 besluttede Mustapha og hans kone at flytte tilbage til hans hjemland. "Her kan jeg gøre min amerikanske drøm virkelig."

Vand er liv

Parret bor i et beskedent, nybygget orangefarvet hus der støder op til de grønne jorde. For Moustaphas kone, der plejede at arbejde som chefsekretær i et schweizisk firma, er gården et rustikt landligt paradis, som hun elsker. Da hun og hendes mand første gang stod her, lignede det en ørken, siger Neide. Kun et par appelsin og oliventræer kunne vokse i den tørre jord. "Moustapha har udløst en revolution her," siger hun.

Turistbusser af landbrugs studerende kommer lejlighedsvis rejsende for at se dette mønstereksempel på biodiversitet og bæredygtighed. Selv hans naboer, der i første omgang blot rystede på deres hoveder over det sammensurium af aktiviteter der forgik på Moustaphas gård, er gradvist begyndt at dyrke nye anlæg, blandt andet verbena på hans destilleri.

Borgmesteren i Guisser er glad for Moustapha, fordi han skaber arbejdspladser, hvilket er en sjældenhed i landdistrikterne. Iværksætteren med en grøn sjæl beskæftiger flere mennesker end andre landmænd i området, hvis gårde er dobbelte eller tre gange så store. Udover Moustaphas familie, arbejder der fast seks medhjælpere på hans jorde samt i destilleriet, når tingene er forholdsvis sløve. Men under høsten er arbejdsstyrken over 40 mennesker, og Moustapha er den eneste arbejdsgiver i lokalområdet som sikrer, at hans medarbejdere er registreret for at kunne få sociale ydelser.

Hans naturparadis strækker sig gennem en tidligere ådal og vandet løber derfor under hans gård som en underjordisk strøm. Han pumper vandet op til sine afgrøder og husdyr fra tre brønde. Marokko er et frugtbart land. "Hvis du har vand her, har du også liv,« siger Moustapha.

 

Hvad er hans næste mål? "Jeg vil gerne se en tilbagevenden af biodiversitet til flere steder i Marokko." Der er lang vej foran - og Moustapha Chahboun er en flyvende start.

Ingrediens

Damask Rose olie

Rosa Damascena Flower Oil

Damask Rose olie er en æterisk olie, som er afledt af rosenbladene. Sammen med andre naturlige æteriske olier anvendes den til aromatisering.