Sunflower

Puszta, Ungarn

Olie fra økologiske solsikkefrø har mange plejende egenskaber.

Midt på de tørre græsstepper i det centrale Ungarn vokser de stærkt gule solsikkeblomster på markerne. Det er Ungarns gamle Puszta – steppen, som engang var et uendeligt hav af græs, er nu ophav til certificeret økologisk solsikkeolie, der dyrkes økologisk til Weledas produkter.


Sporing solens bevægelse

Solsikken stammer oprindeligt fra Nord- og Mellemamerika, hvor de indfødte nord- og sydamerikanere brugte frøene som en fedtholdig fødekilde. Frøene blev først bragt til Europa af spanske sømænd i det 16. århundrede. Derefter er den blevet en kendt plante på gårde og i haver over hele Europa. Det taksonomisk navn Helianthus annuus stammer fra det græske ord helios, sol og anthos, blomst. På solfyldte dage følger blomsten med det venlige, åbne ansigt solens bevægelse og vender tilbage til sin oprindelige position ved daggry. Når den står i blomst, ligner den virkeligt det populære billede af selve solen – en simpel børnetegning af en glødende gul skive omgivet af flammende blomsterblade – derfor det er ikke så underligt, at ordet 'sol' indgår i blomsten navn på mange sprog. På tysk hedder den Sonnenblume, på fransk tournesol og her i Ungarn napraforgó, en, der vender sig mod solen.

 

Solsikken behøver næringsrig jord, rigeligt med vand, bestøvende insekter og selvfølgelig allervigtigst solens varme. Disse forhold opfyldes midt på Puszta-steppen, hvor vores partnervirksomheder også gror afgrøder som spelt, hvede og havre. Sidst på sommeren dør bladene, og den grønne underside af blomsterhovederne bliver gul. Nu er frøene modne og kan høstes med den samme type mejetærsker, som bruges til at høste korn med, en effektiv proces for landmændene. Frøene er virkeligt rige på olie – af 20 kilo solsikkefrø kan der presses omtrent syv kilogram solsikkeolie, så Weleda modtager masser af certificeret, økologisk solsikkeolie af høj kvalitet fra sine ungarske partnere. 


Ideel til kosmetik

Endvidere indkøber Weleda udelukkende solsikkeolie af økologisk kvalitet med højt oliesyreindhold. Disse planter har et højere oliesyreindhold end konventionelt dyrkede solsikker. Denne solsikkeolie er mere stabil og holdbar og ideel i kombination med andre kosmetiske olier. Solsikken er kendt for sine rene, nærende egenskaber og anvendes i mange af Weledas naturlige kosmetikprodukter, blandt andet vores helt enestående hudplejeserie Granatæble. 


Ingrediens

Uforsæbelig solsikkeolie

Helianthus Annuus Seed Oil Unsaponifiables

Den uforsæbelige del af solsikke olien er karakteriseret ved et højt indhold phytosterol. Den absorberes let af den naturlige lipide film på huden, og styrker barriereegenskaberne og bidrager dermed til beskyttelse af huden mod fugt. Den er derfor egnet til hudplejeprodukter for tør hud.