Sea Buckthorn

Toscana, Italien
Image of Sea Buckthorn Italy - Buckthorn

Bær spækket med C-vitamin, propfulde med solskin

Havtorn er oprindeligt en vildtvoksende plante fra Centralasien. I årtusindernes løb har den spredt sig naturligt over Alperne i Mellemeuropa til kysterne ved Nordsøen og Østersøen. Havtornens modne bær har forsynet saft fyldt med vitaminer til Weledas kosttilskud i næsten 70 år. Da videnskabsfolk under den Anden Verdenskrig ledte efter naturlige kilder til C-vitamin, faldt de over havtornen i Schweiz og besluttede sig for at udnytte plantens potentiale. Dette var begyndelsen på produkter kendt som Sea Buckthorn Juice and Elixir. På det seneste har Weleda udviklet rige, naturlige og økologiske kosmetikprodukter baseret på havtornolier.

De fineste sorter trives

I de sidste to årtier er bærrene blevet indsamlet fra planter i naturen fundet i kontrollerede områder i Alperne. I dag gror de fineste sorter af havtorn i et område på cirka 100 hektar i San Mario og giver en årlig høst på 200 tons friske økologisk dyrkede bær. Familievirksomheden Künzi & Röthlisberger presser næsten 100 tons frisk saft fra disse bær i et tæt samarbejde med Weleda, der har stået på i over ti år.

 

Kurt Künzi, en traditionel planteavler, begyndte at eksperimentere med dyrkning af udvalgte sorter af havtorn fra Alperne sidst i 1980'erne. Udvælgelse og avl af de mest egnede sorter er en kompleks proces, som kræver tid og tålmodighed. Avlerne øger mængden af planter ved at tage beskæringer af små grene fra udvalgte moderplanter, der dyrkes i en speciel blanding af jord og kompost.

 

På et tidspunkt flyttede Kurt sit biodynamiske gartneri til San Mario i Maremma pisana i Toscana nær den solfyldte by Pisa. Vækstvilkårene her er ideelle – jorden får næring med kompost, og solskinstimerne er længere end i de sydlige dale i Alperne. Dette er vigtigt, fordi havtorn behøver så meget lys som muligt for at danne de værdifulde vitaminkomplekser. Men det er stadigvæk kun efter tre til fire år, at en analyse kan afsløre, om bærrenes saft har en god nok sammensætning og kvalitet.

Kurt Künzi og hans team dyrker i øjeblikket over fem sorter af havtorn. Til saft og sirup til indvortes brug findes der sorter, der har et rigt indhold af vitaminer og sporelementer. Og ligesom vin skal man i saften lægge mærke til dens aroma, syrlighed og den korrekte blanding af forskellige sorter. Andre sorter er bedre til fremstilling af den næringsrige havtornolie til kosmetiske produkter, fordi de har et højere olieindhold i frugtkødet, ligesom oliven, og de er derfor værdifulde til styrkende hudpleje.

 

For Kurt Künzi og hans fire medarbejdere gennemsyrer bæredygtighed alt, hvad de laver i San Mario. Det begynder med udvælgelsen af planter, forsætter på de biodynamiske marker og inkluderer brugen af energisparende forarbejdninger, intelligent håndtering af kompost og urte- og mineralpræparater til at fremme jordens frugtbarhed. Derfor forbliver planterne raske og er ikke tilbøjelige til at få skadedyr og sygdomme. Ledelsen af San Mario matcher de økologiske kriterier, som Weleda også har valgt. Til vores egen interne dyrkning af lægeplanter bruger Weleda denne metode, der er næsten lige så gammel selve virksomheden.

 

Høsten foregår på markerne, ved at grenene klippes af manuelt, fordi bærrene vokser så tæt på havtornens grene, at det er den mest effektive måde. Derefter trækker et specialdesignet tærskeapparat, 'havtornkamelæonen' bærrene af grenene. De bliver ført til kold opbevaring, mærket efter sort, og presset til saft for Weleda i små partier. Saften bliver skånsomt pasteuriseret og pakket i lufttætte beholdere, mens et yderligere forarbejdningstrin opsamler havtornfrøene og saftens olier. 

En vildtvoksende plante om året

Den vildtvoksende havtorn demonstrerer et vigtigt aspekt ved filosofien bag biodynamisk landbrug og bæredygtighed hos Weleda. Landbrugs- og lægeplanter, der kunne indsamles i naturen, bliver i stadigt højere grad dyrket, til dels på grund af levestedernes forsvinden på grund af byggeri, og også på grund af en reduktion af arterne som resultat af intensiv dyrkning. Weleda har sat sig et forretningsmål om at begynde at dyrke én vildtvoksende plante om året, nogle gange i samarbejde med forsknings- og dyrkningspartnere, men også i vores egen biologisk mangfoldige lægeplantehave. På den måde kan overlevelsen af truede plantearter sikres for fremtiden. Ved at beskytte disse planter gennem dyrkning sikrer Weleda endvidere fortsat tilgang til de vigtige råvarer, der er nødvendige til vores helt enestående gavnlige produktserier.


Ingrediens

Havtorn olie

Hippophae Rhamnoides Oil

Den orange-gule til røde havtorn olie er en værdifuld olie med mange aktive stoffer, der er kendetegnet ved en høj andel af umættede fedtsyrer, vitamin E og carotenoider. Havtorn olie har en regenerere og antioxidant egenskab, som er ideel i hudpleje.