Rosemary

Ademuz, Valencia-provinsen, Spanien
Map of Spain - Rosemary

En gamle plante, der vækker indre kræfter og bekæmper træthed

I antikken var rosmarin – fra græsk 'dug fra havet' – en plante, der både blev tilbedt og brugt i hverdagen. Den var vigtig som lægeplante og blev også brugt til at pryde både guder og mennesker i ceremonielle og hellige ritualer. Forståelsen af den æteriske olies helbredende egenskaber begyndte at blive mere udbredt i middelalderen. Rosmarin gør sig bemærket for varme og kulde, og dens aroma vækker indre kræfter og hjælper mod træthed; den er forfriskende og stimulerende. Rosmarinolie anvendes i mange af Weledas krops- og hårplejeprodukter og bruges også i lægeprodukter.

Området omkring Ademuz i Spanien har de perfekte klimatiske forhold til dyrkning af rosmarin, lavendel og andre aromatiske planter. Om vinteren er der koldt, og sommeren er der varmt og tørt. Her driver Blas Aparicio virksomheden Ecoaramuz, som er specialiseret i økologisk dyrkning af aromatiske planter samt certificeret indsamling af vildtvoksende rosmarin i naturen. Virksomheden producerer æteriske olier for Weleda i sin egen tørrings- og destillationsanlæg, omkring otte kilometer væk i en afsondret dal i bjergene.

Perfekte klimaforhold

I de produktive vækstmåneder om sommeren bringer Blas Aparicio 800 kg af blade og kviste indsamlet i naturen via landevejen til forarbejdningsanlægget, hvor han tømmer hele vognladningen ind i dampkogeren. En times tid senere er alt gennemsyret af rosmarinens aroma, når den æteriske olie adskilles fra dampen ved destillation. 800 kilo af grene giver fire kilogram olie, og Weleda behøver 5 til 6 tons rosmarinolie om året. Ecoaromuz leverer størstedelen heraf, så for at fremme en sund udvikling og kunne stole på pålidelige kvantiteter, har Weleda indgået et langsigtet partnerskab med virksomheden. Weleda har finansieret den første leveringsmængde og byggeriet af endnu et destillationsanlæg.

 

En halv times kørsel fra landsbyen Ademuz på et plateau har tre medarbejdere travlt med den certificerede indsamling i naturen på et område på 9.500 hektar land. Det er et enormt område, og her oppe er det varmt, himlen er helt blå, og luften er klar. De tre arbejdere samler rosmarinen hurtigt, idet de benytter en elektrisk sav til at skære grenene med, som derefter samles op i hånden. Yngre planter, der endnu ikke er blevet træagtige, bliver høstet med håndsakse. Et hektar land giver cirka 50 kg æterisk olie.

100% pålideligt

Enhver, der køber olie fra forhandlere på det åbne marked, kan aldrig være et hundred procent sikker på, om produktet er rent. På grund af vores høje kvalitetskrav sætter vi vores lid til langvarige og pålidelige partnere, som kan garantere os økologisk dyrkning og ansvarsbevidst olieudvinding på et og samme sted. Med partnerskaber som disse kan Weleda støtte og opmuntre til, at bæredygtighed bliver værdsat og mere udbredt.

Ingrediens

Rosmarin olie

Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Oil

Rosmarin olie er en æterisk olie, som er afledt af dets filialer og blomstrende grenspids. Sammen med andre naturlige æteriske olier anvendes den til aromatisering.