Ratanhia

Arequipa, Peru
Map of Peru - Ratanhia

Bæredygtigt indsamlet ratanhia fra Andesbjergene – anvendt til mundpleje

Ratanhia (Krameria lappacea) er en ikke iøjnefaldende buskplante, der vokser i de tørre landskaber rundt om byen Arequipa i det sydlige Peru. I Andesbjergenes barske klima trives ratanhia med sit forgrenede rodnet, som tjener til at beskytte mod erosion af den tynde, tørre jord i bjergene. Planten har spillet en vigtig rolle i Weledas mundplejeprodukter i over 50 år og bliver høstet på en bæredygtig måde i naturen. 

 

Oprindeligt fokuserede vi på muligheden af at dyrke den vildtvoksende plante. Botaniker professor Fatima Caceres fra universitet i Arequipa og de tyske forskere Prof. Dr. Max Weigend og Nicolas Dostert lancerede et partnerskabsprojekt mellem det offentlige og private (PPP) for at forske i, om det kunne lykkes at få ratanhiaen til at formere sig og dyrke den. I den første forskningsfase, der varede indtil 2006, viste dig sig, at dyrkning af planten helt måtte udelukkes af to grunde: Den trives kun i samspil med værtsplanter, som den trækker vand og næringssalte ud af. Det ville betyde, at dyrkning ville kræve yderligere plantearter på åbne marker, hvilket ville være næsten umuligt i praksis. Det andet problem var ratanhiaens særlige biologi – den vokser ekstremt langsom. Den tager mellem syv og 15 år om at blive stor nok til den første høstning, så investeringen og pasningsarbejdet i marken ville være komplekse og upraktiske. 

Under pres fra de globale markeder

Weleda skulle også løse et andet problem. Da ratanhia er værdsat på det globale marked for lægeplanter, er den i stor fare. På verdensmarkedet anvendes mindst 70.000 plantearter med en høst på en halv million tons af lægeplanter hvert år. Disse forhandles i verdens økonomiske centre med forvirrende handelsstrømme, og uden at aktørerne i denne globale handel har noget større incitament til at spille med åbne kort, hvilket påvirker handlen af rantanhia, ligesom det påvirker andre plantearter.

 

Ifølge officielle tal eksporterer Peru cirka 40 tons ratanhia om året, hvoraf et ton går til Weleda-koncernen, men mange af kilderne er ikke transparente. Derfor besluttede Weleda i 2002 sig for at indgå en bred samarbejdsaftale om oprettelsen af et projekt for bæredygtig indsamling – med fredningsmyndighederne ‘INRENA’, videnskabsfolk, plukkere, forhandlere og det tyske ‘Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit’ (GIZ).

Et fredet område for vilde planter

Igennem dette samarbejde er det muligt at skabe et fredet område på 2.000 hektar i Arequipa-regionen for bæredygtig indsamling af planter i naturen. Der blev skabt en planteoversigt fra tre prøveområder for intensivt at udforske ratanhiaens naturlige genvækst og årlige vækstmønstre. Resultatet fra disse studier medvirkede til at skabe fundamentet for en bæredygtig indsamlingsstrategi. Indledningsvis skulle kun dele af roden høstes, men forskerne og Weledas indkøbere af planter udviklede gradvist en utrolig simpel metode – indsamlingsområdet blev delt ind i fem sektorer, hvori hver femte plante måtte høstes med alle sine rødder. Efterhånden som plukkerne høster, sår de også ratanhiafrø i den forstyrrede jord for at sikre den fortsatte genvækst af frøplanter. Fra iagttagelser over lang tid og analyser kan vi se, at denne målrettede naturlige regenerering af plantebestanden fungerer godt og vil beskytte planten i fremtiden.

 

Dette projekt, hvor Weleda i næsten 10 år har haft et samarbejde med sine tyske og peruvianske partnere, beskytter rantanhiaen, som er så vigtig til Weledas tandplejeprodukter. Et ton af tørrede rødder høstes om året i Chuquibamba-provinsen. Ratanhiaen samles efter bæredygtige indsamlingskoncepter og forarbejdes i Europa. Plukkerne modtager en aftalt og rimelig løn, som sikrer dem en vigtig ekstraindtægt. Weleda får en transparent, bæredygtig og sikker forsyning, og virksomheden kan bruge denne værdifulde viden til udviklingen af andre indsamlingsprojekter i naturen.

Den indsats, vi har lagt i det, og støtten fra vores partnere er ikke gået ubemærket hen. De peruvianske fredningsmyndigheder har til hensigt at ophøje ‘den bæredygtige indsamlingsmetode’ til lov for alle virksomheder, der ønsker at eksportere ratanhia. Det betyder, at kun de, der indsamler ratanhia på en bæredygtig måde, har lov til at eksportere fra Peru. I nær fremtid kan denne strategi også komme til at gælde andre lægeplanter, hvilket vil være et vigtigt skridt i retning af bæredygtig biodiversitet.

Ingrediens

Ratanhia

Krameria Triandra Root Extract

Ratanhia roden indeholder mange tanniner, og har en astringerende (garvning) effekt, f.eks i mundslimhinden. Derfor er ekstrakt af den mørkebrune Rathania rod et særligt egnet bestanddel til mund og tandplejeprodukter.Rahtania roden indeholder mange tanniner, og har en astringerende (garvning) effekt, f.eks i mundslimhinden. Derfor er ekstrakt af den mørkebrune Rathania rod et særligt egnet bestanddel til mund og tandplejeprodukter.