Lavender

Bessarabien, Moldova
Map of Moldova - Lavender Raw Material

Den definitive duft for ro og afslapning.

Fotografier af lavendel viser ofte de endeløse, lilla marker i Provence i Frankrig, men der er et andet vigtigt område i Europa, hvor dyrkning af lavendel på stor skala har foregået i århundreder. Det lille land Moldova mellem Rumænien og Ukraine er ikke større end 34.000 kvadratkilometer, men er begunstiget af et varmt, tørt klima og frugtbar sort jord, hvor vingårde og frugtplantager trives på stor skala. Dette perfekte klima for dyrkning udgjorde grundlaget for Moldova, som engang var kendt som en af verdens største producenter af æteriske olier. Ved Sovjetunionens sammenbrud i 1992 forsvandt mange hektar med lavendel, da befolkningen skulle forsøge at lære, hvordan frihandlen fungerede. Siden da har meget forandret sig i det lille land: De gamle traditioner er vakt til live, og lavendeldyrkning har fået nyt liv.

Lavendel tilhører plantefamilien Lamiaceae. Den er en karakteristisk lav, rund busk med tvedelte og ranke grene og mange små lilla blomster. Bladene har en smal form og kan variere i farve fra grågrøn på oversiden til en lodden, hvidlig underside. Slægten har 25 arter, hvoraf følgende bruges inden for alternativ medicin: ægte lavendel (Lavandula angustifolia), bredbladet lavendel (Lavandula latifolia), sommerfuglelavendel (Lavandula stoechas) og lavandin (Lavandula hybrida).

Det største økologiske landbrugsprojekt

En britisk udviklingsekspert og en moldovisk landbrugstekniker indledte det største økologiske landbrugsprojekt med lavendel i landet og blev overraskede over, hvor hurtigt projektet voksede. En af grundene til den blomstrende udvikling er helt sikkert samarbejdet med Weleda, som startede i 2005. Det tætte samarbejde med Weleda og udsigten til et varigt samarbejde satte ekstra skub i projektet. "200 landbofamilier er nu indblandet, og dyrkningsområdet med økologisk lavendel er blevet udvidet til cirka godt 80 hektar," fortæller den britiske udviklingsekspert.

Når nye planter sættes i jorden, skal der gå tre år inden den første større høst – men under gunstige forhold kan planten høstes i op til tredive år. De første planter var klar til at blive høstet i 2005, og siden da høster arbejdere hvert år fra sidst i juni til midt i juli blomsterne i hånden med segl – en arbejdskrævende opgave, hvor der behøves dedikeret indsats og meget forsigtighed. Den indsamlede lavendel forarbejdes omgående, endda uden at forlade marken, i en mobil destillationsenhed for æteriske olier. Dette kræver teknisk viden, omtanke og sensitivitet. Et team bestående af fire er hele tiden i gang, mens høsten skrider fremad, og modtager beholdere fyldt med lavendelblomster, som derefter tilsluttes til den mobile koger og dennes dampcyklus. Destillationsprocessen tager cirka en time, og af hvert 100 kg lavendelblomster udvindes der et kilo olie. Den æteriske olie transporteres derefter væk fra marken i tønder, der omgående forsegles. For at sikre høj kvalitet er det især vigtigt, at den værdifulde lavendelolie opbevares på et køligt sted, inden den eksporteres til Weleda.

Direkte beroligende effekt

Moderne forskning har vist, at elementer i den æteriske olie har en direkte beroligende indvirkning på centralnervesystemet, idet den virker befordrende for afslapning og en sund søvn. Rastløshed, besvær med at falde i søvn, spænding, kramper, fordøjelsesbesvær eller problemer med hjertet og blodomløbet kan lettere takles med lavendel. Det forklarer, hvorfor lavendel selv i gamle dage var meget populær for sin afslappende og beroligende virkning.

Men i kraft af Weledas moldoviske partnerskab har lavendel en anden positiv effekt: Den lokale partner har gavn af vores store erfaring i at analysere æteriske olier og indsamle råmaterialer. Efter vi har arbejdet sammen, er produktionen og høsten blevet optimeret, og der er blevet fundet løsninger på mange mindre problemer. Weleda har for eksempel hjulpet med at finde en fornuftig, miljøvenlig løsning til kompostering af rester fra destillationen. "Det er en situation, hvor vi gensidigt giver og tager", bekræfter de lokale partnere. "Kun i fællesskab kan vi udvikle den ønskede kvalitet."

 

Det økonomiske og sociale løft, som projektet har givet til den landlige region, kan nu efter ti år mærkes. For at fejre Weledas 90 års jubilæum deltog vi i opbygning af et sundheds- og socialcenter i den lokale by Minceni. Det er bare et eksempel på, hvordan Weledas partnerskaber får vigtige råmaterialer og det samfund, der producerer dem, til at vokse.

Ingrediens

Lavendel olie

Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil

Lavender olie er en æterisk olie, som er afledt af friske lavendel toppe. Sammen med andre naturlige æteriske olier anvendes den til aromatisering.