Iris

Atlasbjergene, Marokko
Mapp of Morocco - Iris

Enestående ekvilibrist mellem fugtighed og tørke

Irissen – også kaldet sværdlinje – blev opkaldt efter den græske gudinde for regnbuen, budbringeren af vand og gudernes sendebud. Regnbuefarverne på disse ejendommelige blomster og plantens evne til at opbevare vand i lange perioder i sine tykke rødder bekræfter dens forbindelse med sin mytologiske navnefælle.

 

Ekstrakter af irisrod er ingredienser, der længe har været almindeligt anvendt i Weledas kosmetik til at fremme hudens fugtbalance og tilføre en værdifuld æterisk olie. Irissen blomstrer i utilgængelige områder i Marokkos Atlasbjerge, hvor et tæt samarbejde mellem Weleda og vores franske partnervirksomheder sikrer en stabil indkomst for cirka 300 landbofamilier.

Landmændene arbejder i et område på 20 kvadratkilometer, der består af små, stenfyldte marker, som måler mellem 400 og 600 kvadratmeter. På disse terrasseformede marker anlagt omhyggeligt i bjergene dyrker landmændene hør, linser og nogle få løg og andre grøntsager. Økologisk dyrkning af irisrødder supplerer på ideel vis de traditionelle afgrøder og indbringer landmændene, som har samlet sig i en andelsforening, en regelmæssig indtægt. Ved høsten om foråret bringer hver af de 300 familier op til 400 kilo friske rodstokke fra irissen fulde af værdifulde æteriske olier, som er meget eftertragtet inden for naturlig kosmetik og dufte.

Mindre landbrug

Selv i dag er en stor procent af landbefolkningen i Marokko afhængig af mindre landbrug som deres hovedindkomst. Høsten kan udgøre op til 50 procent af nogle familiers indtjening, men det er kun muligt, hvis bæredygtige partnerskaber etableres, som for eksempel forholdet mellem Weleda og de, der dyrker Iris germanica økologisk i Tirdouime-regionen i Atlasbjergene. Klimaet i Atlasbjergene oppe i 1.600 meters højde over havets overflade er koldt om vinteren og meget varmt om sommeren, luften er tynd og tør, og jorden er fattig. Praktisk talt alt arbejdet på markerne, fra plantning til høst, udføres i hånden, måske hjulpet på vej af muldyrkraft. I disse små virksomheder er maskiner for dyre og for upraktiske at bruge.

Tørret i bjergvinden

Inden den æteriske olie kan udvindes, skal hele høsten – hundredtusindvis af rodknolde på størrelse med kartofler – pilles i hånden og tørres i bjergenes luft og sol. Denne proces kan vare op til en uge, hvor rødderne mister cirka 80 procent af deres vægt. Kun derefter bliver de hårde, tørre rødder bragt ned i dalen af muldyr til yderligere forarbejdning, hvor den værdifulde olie udvindes. Landmændenes andelsforeninger, der bliver jævnligt tilset af Weleda og vores franske partnervirksomheder, har ført til større lokale, økonomisk aktivitet, bæredygtig forbedring af de små landmænds indtægter og en stigning i den generelle levestandard.

Ingrediens

Iris rod

Iris Germanica Root Extract

Beskrivelse kommer snarest.