Euphrasia

Rhineland-Palatinate, Tyskland

Modstands- og tilpasningsdygtig blomst fra de høje enge

Engblomsten Euphrasia officinalis på dansk Læge-øjentrøst har stor betydning blandt Weledas lægeplanter. Som navnet 'øjentrøst' siger, har den faktisk en helbredende virkning på øjensygdomme. Læge-øjentrøst blomstrer på ufrugtbare, tørre enge og græsgange i det centrale og sydlige Europa samt i Alpernes bjergområder helt op til snegrænsen ved 2.300 meter. Denne lillebitte engplante – der kun bliver 30 cm høj – trives takket være sin modstandsdygtighed og store tilpasningsevne.

 

Ved at omsætte solens energi i fotosyntesen gror læge-øjentrøst som en halvparasit på rødderne af de omgivende græs og strø. Den optager vand og næringsstoffer fra andre planter ved at udnytte deres livskraft til sin egen vækst. Denne egenskab gør læge-øjetrøst meget interessant indenfor antroposofisk medicin, fordi i behandlingen af øjensygdomme svækker læge-øjentrøst ‘fremmedliv’ på bindehinden ved at trække angriberens livskraft tilbage.  

Weleda forarbejder over et hundred kilo frisk læge-øjentrøst om året til lægetinkturer. Læge-øjentrøst indsamles i naturen på en ansvarlig og bæredygtig møde i den vinfremstillende region Rheinland-Pfalz i det sydvestlige Tyskland. Når blomstringsperioden indfinder sig, arbejder plukkerne i en til tre uger i juli og august. De håndplukker forsigtigt planterne på jorden imellem græsset, så de fine rødder ikke brækker af. Den indsamlede høst kommer ind til Weledas forarbejdningsanlæg indenfor 24 timer og forarbejdes omgående.

 

På forarbejdningsfabrikken bliver hele læge-øjentrøstplanten – blade, blomster og rødder – knust, presset og forarbejdet til en tinktur. Tanniner og bitre stoffer udvundet på denne måde har en astringerede effekt og spiller en rolle i bekæmpelsen af betændelse, samtidig med at det lettere antibiotiske glycosid aucubin også virker mod betændelsestilstande.

Ingrediens

Øjentrøst

Euphrasia Officinalis Extract

Øjentrøst ( Euphrasia officinalis ) indeholder flavonoider, tanniner og bitterstoffer. Ekstrakt af øjentrøst har en forfriskende og astringerende virkning på huden . Øjentrøst ekstrakt anvendes ofte i hudplejeprodukter til øjenområdet .