Weledas haver

Lægeplantehaver har været en vigtig del af virksomhedskulturen hos Weleda, lige siden vi blev grundlagt i 1921. Foruden dyrkningen af lægeplanter til vores lægemidler og kropsplejeprodukter er haverne en fantastisk måde, hvorpå folk kan komme i berøring med selve kernen i vores filosofi – ‘i harmoni med menneske og natur’.

England

I haverne i Ilkeston i amtet Derbyshire i English Midlands er de farvestålende, orange marker med morgenfruer i sommermånederne virkeligt et iøjnefaldende syn. 

Havestien i denne Weleda-have fører ikke til overdådige blomsterbede, men til små naturlige jordstykker, som har helt deres egen charme – reserveret og beskedent. 

Haven ligger i udkanten af Ilkeston, hvis betydning steg under den industrielle revolution, og som blomstrede i mange år på grund af minedrift og den dertilhørende industri. Nutidens landskaber viser effekterne af denne industrielle arv. Masser af regn skaber en våd og tung jord, som ikke just er ideel for dyrkning af lægeplanter. Men biodynamisk dyrkning har vist sin magiske kraft og lavet denne jord om til frugtbar jord, hvor områdets og landets historie stadigt kan ses i hvert hjørne af haven.

Tyskland

Den største af sin slags

I Tyskland ligger Weledas største have med lægeplanter på et plateau nord for Schwäbisch Gmünd. Med sine 20 hektar er det den største af sin art i Europa. Her har diversiteten ingen grænser – 260 plantearter dyrkes biodynamisk, og 180 af disse arter anvendes som ingredienser i lægeprodukter og naturkosmetik. Planter som slåen, troldnød og mange dyr, fugle og hvirvelløse dyr finder et levested her mellem de fire kilometer naturlige, levende hegn. Den enorme rigdom af blomster tiltrækker mange insekter, heriblandt gavnlige insekter som svirrefluer, parasitiske hvepse og mariehøns.

Vores gartnere ser på planter og haver som hele organismer. De er opmærksomme på det komplekse forhold mellem planter og jordtype, støtter dyrkningen og er aktive og kreative, når naturen behøver hjælp. For eksempel vokser den beskyttede bregne under en skyggefuld tunnel af pileurt i Weledas have, så den har de samme lysforhold, som den ville møde i dens naturlige levested i skoven.

Vores haver rundt i verden

Skønt vores største lægeurtehave befinder sig i Tyskland, har vi også haver i England, Frankrig og Schweiz, Holland, Brasilien, Argentina og New Zealand.

Frankrig og Schweiz

Et stort antal af forskellige lægeplantearter på forholdsvis lidt plads skaber en overflod af farver i blomstringsperioden. Weledas haver i Arlesheim, Schweiz i nærheden af Basel og i fransk Bouxwiller, i nærheden af Huningue, ligger begge steder lige ved siden af kontoret og produktionsanlæggene. Bouxwillers have er en ø af biodiversitet i et hav af konventionelt landbrug. 

En lille grund på landet

Det 3,75 hektar store sted er lukket inde bag vilde hegn, og fugle, insekter og padder føler sig hjemme i dette tilflugtssted af vandhuller, tørre stenvægge og frugttræer. På trods af det relativt lille område dyrkes der op til 70 lægeplanter her. Haven i den schweiziske by Arlesheim er omgivet af skov og 100 hektar økologisk agerjord. De mange arter, der vokser her på marken, står i kontrast til det økologiske landbrug i de nære omgivelser. På trods af den tætte beliggenhed på Basel føles det som at være ude på landet.

Lige fra starten har dyrkning af lægeplanter været en af de måde, hvorpå vi altid har forsyninger af friske og tørrede planter, som er grundingredienserne i vores lægemidler og kropsplejeprodukter. Takket være biodynamisk landbrug og dyrkning er vi sikre på, at vores værdifulde ingredienser ikke kommer i berøring med sprøjtemidler og giftige stoffer. Men det drejer sig ikke kun om, hvad vi holder ude fra vores haver, det drejer sig også om, hvad vi kommer ind i dem. Kompostering hjælper med at udvikle et aktivt liv i jorden, og specielle præparater med kogødning og jordnærende urter som mælkebøtte og baldrian hjælper jorden med at blive mere frugtbar. 

Holland

Vinden blæser lugten af salt fra Nordsøen ind over land, mens levende hegn og krat beskytter haven mod de harske kystvinde. Denne hollandske have midt i et industriområde føles som en oase og tilbyder et ideelt tilflugtssted for insekter og fugle, samtidig med de støtter biodiversiteten. Selvom en hektar er til at overskue, så indeholder haven en enorm varietet af lægeplanter.

Over 200 plantearter dyrkes her. Den tunge jord bliver givet en bedre struktur med kraftigt mineraliseret kompost, og for at opfylde nogle af planternes specielle behov bliver jorden yderligere varieret fra tung til let, fra våd til tør, fra næringsrig til næringsfattig. Et opvarmet drivhus anvendes også til dyrkning af nogle tropiske medicinalplanter. Næsten alle de planter, der er behov for til Weledas produkter, vokser her. 

Weledas haver passes som rige naturlige levesteder, med levende hegn og naturvenlige nicher, hvor hjælpende insekter holder til. Ved at byde disse dyr velkommen i vores haver hjælper vi med at bevare naturens selvreguleringen, så vi undgår spredning af skadedyr og sygdomme. Plantediversiteten bidrager selvfølgelig også til økologisk stabilitet, og der er altid pollen og nektar til rådighed for de gavnlige insekter. 

Brasilien

Kun 30 minutters kørsel fra Brasiliens millionby São Paulo føles São Roque som en anden verden. En overflod af naturlige arter føler sig hjemme i denne røde jord. Haven er beliggende tæt på Serra do Mar, en region beriget af en bjergkæde med regnskov langs Brasiliens sydøstlige kyst. 

Jord af vulkansk oprindelse

Byen São Roque var engang den hovedvej mod vest til Paraguay og Bolivia, ad hvilken immigranter fra Portugal, Italien, Japan og Tyskland rejste i det 20. århundrede. Med dem ankom en speciel og anderledes tradition af grøntsager og frugtavl. Selv i dag er São Roque berømt for vin og gode fødevarer produceret på små familiegårde. Haven blev skabt i 1980'erne på et stort stykke yderst frugtbart jord af vulkansk oprindelse. Den ligger ved en lille sø omgivet af gårde og skov og lover fred og diversitet for alle, der finder deres vej hertil fra det travle storbyområde.

Argentina

1.200 meter over havet omgivet af nåletræskove og blandede skove dyrker Jorge Giusto sin egen apotekerhave i Córdoba-regionen midt inde i Argentina.


Denne Weleda-have er ikke blevet anlagt med pæne bede og jordstykker. Derimod blomstrer der lægeplanter som kodriver, echinacea, berberis og bregne tilfældigt i det eksisterende, vildtvoksende landskab. Gamle træer giver skygge i de varme sommermåneder, og et vandløb bugter sig igennem de 30 hektarer af blomstrende haver. Cirka 70 lægeplantearter bliver dyrket her, og høsten forarbejdes til lægemidler på Jorges eget apotek øst for Buenos Aires. 

New Zealand

Ved foden af Te Mata i den vinfremstillende region Hawkes Bay ligger haven Havelock North på New Zealands nordlige ø.

Omkring 50 lægeplantearter bliver dyrket i dette middelhavsklima med dets lange varme sommermåneder. Warren Pearce og andre gartnere i New Zealand dyrker markerne her efter principperne for biodynamisk landbrug. Høsten sker overvejende i hånden, hvorved man undgår brugen af tunge landbrugsmaskiner, hvilket bevarer jorden let og luftig. Tre køer giver den nødvendige gødning, som er med til at forbedre jordens kvalitet sammen med egnet kompost. Mangfoldigheden af planter er stor, ligesom fuglelivet også er, med en kvidrende overflod af hjemmehørende fugle, såsom præstefuglen, den new zealandske due kereru og den komiske sultanhøne. 

Spred frø før du høster!

Omkring tre fjerdedele af vores planteingredienser kommer fra økologisk eller biodynamisk landbrug og fra certificerede vilde samlinger. Naturligvis kan vi ikke gro alle planter selv.

Indkøb

Fra ingrediens til produkt

Uanset om destillering, udvinding eller eksponentiering: Er det kun gennem de rigtige systemer og de naturlige råvarer, der bliver brugt til vores produkter, at vi kan imødekomme menneskers behov.

Produktion